Избор на домейн име и хостинг

избор на домейн име и хостинг
За всеки уеб сайт е нужен избор на подходящо домейн име и качествен хостинг, където уеб адресът като www.moyatsait.com е името на домейна, а услугата, свързваща уеб сайта с интернет, е хостинг.

Професионалният уеб сайт трябва да има собствено име на домейн, да не е на безплатен домейн като moyatsait.wordpres.com. Изборът на качествен хостинг гарантира постоянното онлайн присъствие на уеб сайта и бързото му зареждане.

Избор на домейн име и хостинг – къде?

Използвам предимно Jump.bg като уеб хостинг и регистратор на домейни за себе си и клиентите ми. Най-евтиният хостинг план е 2,90 лева на месец, като при поръчка на хостинг за 1 година регистрацията на домейн име (.com, .net, .eu или .org) е безплатна.

Какъв тип име на домейн трябва да се избере?

Когато се избира името на домейна, има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид:

Ако се настройва уеб сайт за бизнес, името на домейна трябва да съвпада с името на компанията. Например: CompanyName.com. Ако се планира личен уеб сайт, тогава YourName.com е чудесен вариант. За този сайт (PressNotes) избрах PressNotes.net.

Имената на домейните обикновено завършват с .com, .org или .net, но в последно време излизат доста домейн разширения (последната част от уеб адреса като .com), вариращи от .blog до .party.

Моят съвет е да се избягват необичайните разширения и да се използват .com, .net или .org, освен ако те не описват точно уеб сайта – и дори тогава обикновено е по-добре да се използва по-често срещано разширение.

Допълнителни съвети за избор на домейн име

Домейн името може ли да се брандира? Например, ако създавате сайт за поезия, тогава “nay-dobriyat-sait-za-poeziya.com” не е добър избор, докато PoetAcademy.com е много по-подходящ.

Името на домейна запомнящо се ли е? Кратките и ясни домейн имена са много по-лесни за запомняне. Ако името на домейна е твърде неясно, дълго или изписано по странен начин, посетителите може да го забравят.

Завладяващо ли е? Измислете име на домейн, което да се “търкаля от езика”, да описва това, което вие (или вашият бизнес) правите и да се “закотвя в съзнанието”. Измислянето на страхотно име може да е трудно, тъй като в момента има над 200 милиона активни домейн имена в световен мащаб.

Има едно правило, което винаги се прилага за домейн името: Ако ви харесва, изберете го.

author

Petya Mladenova

Уеб разработчик и участник с уеб проекти в Jump #Markethon 2021 на тема "Защо избрах хостинг в Jump?".

Leave a Reply

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на Вашия IP адрес.