Какво е хостинг?какво е хостинг
Хостинг е услуга за предоставяне на ресурси за публикуване на информация в Интернет. Самата дума идва от английската полисемантична дума „host“, която може да бъде преведена като „домакин“, „основен компютър“, „основно устройство“.

Необходимостта от използване на хостинг възниква, когато човек трябва да хоства своя собствен уеб сайт в Интернет.

Какво е хостинг доставчик?

Компанията, която предоставя дисково пространство на сървъра си за хостване на потребителска информация, се нарича хостинг доставчик. Основната ѝ задача е да съхранява сайтовете на сървъра си и да осигурява денонощната им достъпност за потребителите.

Към избора на хостинг компания трябва да се подхожда внимателно. Добре обоснован отговор за избор на хостинг може да прочетете в бележката „Защо избрах хостинг в Jump?„.

Безплатен или платен хостинг?

Безплатният хостинг се препоръчва за начинаещите уебмастъри да се обучават или да хостват обикновени сайтове тип визитки. Минусите при безплатния хост са, че домакинът вгражда свои реклами в сайтовете, които хоства, като често такъв хостинг работи нестабилно и предлага на потребителя неудобен контролен панел.

Платеният хостинг е подходящ за всички видове сайтове. Клиентът е собственик на цялата информация, която се хоства. Много хостинг доставчици предоставят пробен период за изпитание на стабилността на хостинг услугата.

Други хостинг компании предоставят възможност за регистрация на безплатен домейн при определени условия. Например в Jump.BG домейните с разширение .com, .net, .eu или .org са безплатни при поръчка на избрани хостинг планове за 1 година.

Как работи уеб хостингът?

Файловете на уеб сайта като HTML, изображения и видео се съхраняват на сървъри, свързани с интернет. Когато потребителите искат да посетят даден уеб сайт, те въвеждат неговия адрес в браузъра си и компютърът им се свързва със сървъра, където е хостнат сайтът. След което уеб страниците на сайта ще бъдат доставени на потребителите чрез интернет браузър.

Как работи хостингът?

Качествен хостинг

Високата цена на хостинг услугите не е гаранция за качество. За намирането на качествен хостинг на достъпна цена е препоръчително да се проследят отзивите на потребителите 1-3 години назад.

качествен хостингAvatar

Petya Mladenova

Професионален фронт енд разработчик и ПР редактор с богат опит в областта на уеб технологиите. Широки познания в HTML, CSS и JavaScript за създаване на уеб страници. Умения в писането и редактирането на прес релийзи, като винаги се стреми да представя информацията по ясен и лесен за разбиране начин.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на Вашия IP адрес.