Статистика: Дигитален маркетинг през 2021 година и очаквани приходи за 2022

Какви платформи набират популярност в дигиталния маркетинг? Колко мобилни потребители има в света? Какви бюджети се изразходват за мобилна реклама? Тази статистика ще ви помогне да оцените важността на дигиталния маркетинг.

Колко мобилни потребители има в света?


дигитален маркетинг

Към януари 2021 г. са отчетени 5,22 милиарда уникални потребители на мобилни телефони по целия свят (DataReportal, 2021). Това е 66,6% от общото световно население. Спрямо януари 2020 г. този показател се е увеличил с 1,8% спрямо същия период на миналата година. През 2021 г. броят на потребителите на мобилни телефони в света се е увеличил с 93 милиона.

Смартфоните са най-популярният тип мобилно устройство, като 96,6% от всички потребители на интернет притежават смартфон. За сравнение, само 9% използват мобилни телефони, които не са смартфони, а 34,3% са потребители на таблети.

Разходи за мобилна реклама

Като се има предвид нарастващият брой потребители на мобилни телефони, не е изненадващо, че разходите за мобилна реклама също нарастват. Последните статистически данни за дигитален маркетинг прогнозират, че разходите за мобилна реклама в САЩ ще достигнат 156,38 милиарда долара до 2023 г. (eMarketer, 2020). Това всъщност е леко преразглеждане нагоре спрямо прогнозираните преди пандемията на корoнавирус 155,26 милиарда долара.

Поради пандемията статистиката на дигиталния маркетинг показва забавяне на растежа на разходите за мобилна реклама през 2020 г., тъй като компаниите намаляват предварително планираните маркетингови кампании. Очаква се обаче ръстът на потребителското използване на мобилни устройства да ускори развитието на дигиталната реклама през следващите няколко години.

Експерти твърдят, че СОVID-19 е причинил промени в поведението на потребителите на мобилни устройства. Много от тях са се насочили към видео стрийминг, игри и пазаруване от мобилните си устройства. Това от своя страна насърчава рекламодателите да възприемат нови инструменти, докато се приспособяват към пазарните условия.

Посещения при мобилно търсене

Ако посочените по-горе факти за мобилен дигитален маркетинг ви накараха да се замислите за инвестиране в тях, не забравяйте да отделите част от бюджета си за неговата оптимизация за търсачки.

Това се дължи на факта, че през последните няколко години делът на мобилните посещения на конвенционалните търсачки нарасна. Към първото тримесечие на 2020 г. мобилните устройства представляват 56% от общите посещения чрез органични търсачки в САЩ (Statista, 2020). За сравнение, само пет години по-рано, през първото тримесечие на 2020 г., тази цифра е била 45%.

Това също е в съответствие с нарастващия брой потребители на мобилно търсене в САЩ. През 2016 г. 177,8 милиона потребители на мобилни телефони са извършили основни търсения. До 2020 г. този брой е нараснал до 211 милиона.

България отстъпва на САЩ по темпове на развитие на дигиталната среда, но тенденцията важи и за нашата страна.

Глобалните разходи за дигитален маркетинг през 2021 г.

Очакваше се глобалните разходи за дигитална реклама да достигнат 389,29 милиарда долара през 2021 г. (Statista, 2020). Това е със 17% повече, отколкото през 2020 г., когато годишният растеж се забави поради икономически проблеми.

През 2020 г. глобалните разходи за дигитален маркетинг от 332,84 милиарда долара нараснаха само с 2,4% на годишна база. Въпреки това растежът ще се увеличи отново, със стабилен ръст през следващите няколко години.

Предвижда се 2022 г. да бъде още една година на силен растеж, тъй като разходите за дигитална реклама се покачват с 13,3% до 441,12 милиарда долара. До 2024 г. се очаква глобалните разходи за дигитална реклама да надхвърлят половин трилион до 524,17 милиарда долара. За сравнение, това е с 85,7% повече спрямо 2018 година.

Какъв процент от маркетинга е дигитален?

Статистиката за дигитален маркетинг, посочена по-горе, трябва да покаже колко популярен е онлайн маркетингът за бизнеса. Но колко широко разпространено е това в цялата система? В крайна сметка все още има традиционен (офлайн) маркетинг.

Според последните статистически данни за дигитален маркетинг, разходите за онлайн маркетинг ще представляват 46% от общите глобални разходи за реклама през 2021 г. (WebStrategies Inc, 2020). Точната пропорция за всяка компания естествено ще варира в зависимост от фактори като сектор, стратегия за разширяване, целеви пазар и т.н.

Например, традиционните предприятия, особено тези, насочени към по-възрастните поколения, които е по-малко вероятно да бъдат онлайн, се очаква да имат по-балансирани инвестиции както в онлайн, така и в офлайн маркетинг. От друга страна, онлайн фирмите за електронна търговия ще разчитат много по-силно на дигиталния маркетинг.

Въпреки това, онлайн маркетингът става все по-популярен от традиционния маркетинг. Всъщност се очаква разходите за онлайн реклама да се удвоят през 2022 г.

Кои дигитални платформи повишават разходите на търговците тази година? Къде компаниите инвестират по-голямата част от рекламните си бюджети?

Статистиките за дигитален маркетинг през 2021 г. показват, че онлайн видео и мобилни устройства са най-популярните онлайн маркетингови канали тази година. Повече от девет от всеки десети маркетолог планират да инвестират в тези платформи и дори увеличават разходите си (Marketing Charts, 2021).

Всъщност повече от половината (54%) очакват увеличение на маркетинговите разходи в YouTube, най-популярната платформа за споделяне на видео в света.

Интересното е, че 64% от търговците също планират да харчат повече за мобилен дигитален маркетинг през 2022 г. Като се има предвид, че потребителите ще прекарват четири минути от всеки пет цифрови минути на своите мобилни устройства, това определено е инвестиция, която си заслужава.

Какви дигитални рекламни формати ще се развиват?

Докато компаниите са намалили бюджета си за онлайн маркетинг през 2020 г. в резултат на пандемията от коронавирус, се очакваше видео маркетингът да бъде по-малко засегнат.

Това е не само приоритет сред търговците, както се вижда от няколко предишни статистики за дигитален маркетинг, но и единственият рекламен формат, в който медиите и развлекателните индустрии са увеличили инвестициите си.

Разходите за дигитален маркетинг в TikTok през 2021 г

През 2020 г. потребителската база на TikTok е нараснала със 75% само за девет месеца. Нищо чудно, че носи повече пари от всяко друго приложение. През 2021 г. 44% от рекламодателите са възнамерявали да увеличат разходите си за реклама в тази платформа (WARC, 2021). Това е с пет процентни пункта повече от Facebook, който обикновено е наричан „кралят на социалните медии“.

Приходите от реклами във Facebook продължават да растат

Почти невъзможно е да се говори за статистика на дигиталния маркетинг, без да се споменава Facebook. С рекламна аудитория от 2,14 милиарда души, това е маркетинговата платформа по подразбиране на стотици фирми за електронна търговия.

Нарастващата ѝ популярност означава също, че компанията отбелязва впечатляващ ръст на приходите от реклама. Последните статистически данни за рекламата във Facebook показват, че приходите ѝ от рекламодатели са се увеличили с 22% през третото тримесечие на 2020 г. до 21,2 милиарда долара (Yahoo, 2020). Това е с 21,8% повече спрямо третото тримесечие на 2019 г.

Приходите от реклама отдавна са по-голямата част от общите приходи на Facebook. През същото тримесечие общите приходи на компанията са 21,5 милиарда долара. С други думи: 98,84% от приходите на Facebook идват от реклами.

Онлайн опитът започва с търсачките

Не на последно място в статистиката на дигиталния маркетинг е пристрастяването на потребителите към търсачките. Последните статистически данни за онлайн маркетинга показват, че почти седем от десет (68%) онлайн преживявания започват с търсачка (BrightEdge, 2019). Това се отнася както за органичното, така и за платеното търсене, като органичното търсене заема много по-голям дял – 53% от органичното търсене срещу 15% от платеното търсене.

Това превъзхожда всички други видове търсения, включително редовните търсения в социалните медии, които представляват само 5%. Между другото, процентът на заявките за органично търсене в социалните мрежи остава на това ниво от 2014 г.

Ключовата статистика за дигитален маркетинг в тази публикация предполагаше да ви даде по-добра представа откъде да започнете да популяризирате бизнеса си и къде да насочите усилията си.

author

Press Notes

Leave a Reply

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на Вашия IP адрес.