Създателката на ChatGPT: Необходима е регулация на изкуствения интелектМурати е главен технологичен директор в OpenAI, като ръководи екипите, стоящи зад DALL-E и ChatGPT. Софтуерът стана много популярен напоследък поради способността си да отговаря на сложни въпроси с почти човешки умения. Други компании анонсираха подобни софтуери след пускането му през ноември.

Създателката на ChatGPT - необходима е регулация

От списание „Тайм“ разговарят с Мурати за най-големите слабости и потенциали на софтуера. В интервюто тя описва софтуера като разговорен модел, който е обучен да предвижда всяка следваща дума. Предизвикателствата с този софтуер са подобни на всеки друг езиков модел и това е опасността от измисляне на факти. Софтуерът обаче има потенциал да революционизира начина, по който учим.

С инструменти като ChatGPT можете безкрайно да разговаряте с модел, за да разберете концепция по начин, който е съобразен с вашето ниво на разбиране. Има огромен потенциал да ни помогне с персонализирано обучение – обяснява тя.

Мурати обаче смята, че има много проблеми с технологиите, които хората трябва да решат заедно. Важно е да се чуят различни мнения на философи, социолози, хора на изкуството и социалните науки при решаването на тези проблеми.

Изкуственият интелект може да бъде злоупотребен или да бъде използван от лоши страни. Това повдига въпроса за управлението на използването на тази технология на глобално ниво. Как да управляваме използването на изкуствен интелект по начин, който е съвместим с човешките ценности?

Създателите на тази технология се нуждаят от определени правила, които да бъдат предоставени от регулаторните органи или правителствата, добавя Мурати.

По материали на TimeAvatar

Press Notes

Прессъобщения в Мрежата

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на Вашия IP адрес.