Google пуска Bard – нов езиков модел с изкуствен интелектИзкуственият интелект е версия на бота, който убеди инженер на Google, че има съзнание.

Google е готов да пусне свой собствен конкурент на ChatGPT на Open AI, езиков модел, който може да отговаря на въпроси и запитвания. Чатботът с AI, наречен Bard, ще бъде пуснат за обществеността през следващите седмици. Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай обясни, че Bard първоначално ще бъде по-малка версия на техния езиков модел за диалогови приложения LaMDA.

Google пуска Bard

Този ​​много по-малък модел изисква значително по-малко изчислителна мощност, което ни позволява да се мащабираме до повече потребители, позволявайки повече обратна връзка, обяснява Пичай в публикация в блог. Ние ще комбинираме външната обратна връзка с нашите собствени вътрешни тестове, за да гарантираме, че отговорите на Bard отговарят на високо качество, сигурност и валидност на информацията в реалния свят.

AI ще започне да се показва в Google търсене и ще се опита да отговори на по-сложни въпроси, където може да има множество гледни точки по търсената тема. Твърди се, че Bard ще „дестилира сложна информация и множество гледни точки в лесни за разбиране формати, за да можете бързо да разберете голямата картина“. Част от това ще включва търсене на перспективи от цялата мрежа.

Google закъсня с пускането на езиковия модел на AI на пазара, изпреварен от Open AI с техния безплатен ChatGPT. Създателят на Gmail наскоро предупреди, че изкуственият интелект може напълно да възпрепятства Google в рамките на няколко години, елиминирайки необходимостта от страницата с резултати от търсенето, където Google прави по-голямата част от рекламните си приходи. От компанията съобщават, че новата функция, която ще бъде в горната част на страницата с резултати от търсенето, ще е достъпна „скоро“.

LaMDA, на която се основава Bard, нашумя миналия юни, когато инженерът на Google Блейк Лемойн беше изпратен в отпуск, след като се убеди, че чат ботът е в съзнание. След няколко разговора с бота Лемойн беше убеден, че ботът е в съзнание, има емоции и се страхува да не бъде изключен. Инженерът твърди, че ботът го е помолил да наеме адвокат, който да действа от негово име.

Експертите по изкуствен интелект обаче са сигурни, че моделът няма съзнание, а един от изследователите на AI, Гари Маркъс, обясни, че той не е дистанционно интелигентен и е по-скоро като „таблично представяне на думи“.

Всичко, което правят, е съпоставяне на шаблони, черпейки от огромни статистически бази данни на човешки език, пише Маркъс. Може и да са страхотни, но езикът, на който говорят тези системи, всъщност не означава абсолютно нищо. И това със сигурност не означава, че тези системи са наясно.Avatar

Press Notes

Прессъобщения в Мрежата

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на Вашия IP адрес.