Aeo: роботът, който чисти, доставя храна и се грижи за възрастните хора [видео]В Азия все по-често виждаме роботи за всичко – от охрана, почистване на болници до грижа за възрастни хора по домовете. Някои от най-големите медицински заведения в Япония успешно използват автономен робот, който почиства, доставя храна и се грижи за пациентите.

Aeo: роботът, който чисти, доставя храна и се грижи за възрастните хора
Aeo е първият в света хуманоиден робот, който може да разпознава лицето на своя собственик (aeolusbot.com)

Aeo, Android на колела, постигна голям успех в Япония, Хонконг и Тайван. Това е робот, който може да влезе в ролята на пазач, чистач и дори да поеме работата на персонала в старчески домове.

Aeo е напълно автономен, но може да се проверява от разстояние чрез мобилно приложение и видео на живо. Вградените камери и инфрачервените сензори позволяват на робота да се придвижва сам през коридорите със скорост от около 3 км/ч.

Роботът има две механични ръце, на които могат да се фиксират различни инструменти – клещи за управление на асансьори, отваряне на врати, затваряне на прозорци и вземане на предмети от рафтове с височина до 213 см.

Той може да отвори врата с една ръка и да достави храна или хапчета на пациенти с другата, докато неговите камери и сензори могат да потвърдят дали потребителят е добре.

Aeo е достатъчно силен, за да вдигне 4 литра мляко, но и достатъчно нежен, за да държи телефон в ръката си, без да го изпусне или смачка. Роботът може да бъде оборудван и с ултравиолетов дезинфектант за дръжки на врати и други повърхности.

В допълнение към практическите си възможности Aeo притежава и някои необикновени способности, които го отличават от другите домашни роботи. Той може да намери и постави изгубените предмети и да различава лицата на членовете на семейството, което му позволява да оказва индивидуална помощ.Avatar

Press Notes

Прессъобщения в Мрежата

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на Вашия IP адрес.